Lausunto eläinten puolesta

Sanomme olevamme hyvinvointivaltio, mutta tällä hetkellä häpeän olevani suomalainen eläinten näkökulmasta katsottuna.

Olemme todella paljon jäljessä eläinten hyvinvoinnissa. Suomessa emme halua tunnustaa että kaikki eläimet ovat tuntevia yksilöitä.

Uskotko että lehmä haluaa olla sidottuna parteen jos se itse saisi päättää: EI! Se haluaisi kuljeksia ympäriinsä ja tutkiskella paikkoja, se haluaisi pitää vasikkansa, hoitaa  ja syöttää sitä maidolla joka saadaan tuotettua vain kun lehmä saa vasikan. Ihminen keinosiementää lehmän, ja vie sen vasikan jotta ihminen voi juoda vasikalle tarkoitettua maitoa, kuinka hirvittävältä tämä kuulostaakin.

Emakot ovat porsitus häkeissä suurimman osan elämäänsä, ne eivät edes voi liikkua siinä mihinkään suuntaan, hoitaa porsaitaan tai kuopsuttaa ja myllertää maata. Haluaisitko sinä maata kyljelläsi päivästä toiseen kunnes lopulta sinut vietäisiin teurastettavaksi: vastaus on EI! Eikä halua sika kaan! Sika on fiksumpi eläin kuin koira ja silti niitä kohdellaan kuin roskaa.

Kanat ovat jalostettu kasvamaan niin nopeasti etteivät edes pysy pystyssä, elävät pimeissä jättitehtaissa missä eivät näe päivänvaloa ikinä!

Mitkään tuotantoeläimet Suomessa eivät pääse toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä, mikä tuntuu aivan kauhealta!

Turkistarhaus.

Kuinka voi olla mahdollista saada kasvattaa kettuja, minkkejä ja supikoiria minihäkeissä missä ne eivät voi tehdä yhtikääs mitään, ja vain odottaa kuolemaa. Kuolemaa joka on aivan turha, sillä turkkeja ei enää tarvita mihinkään. Miksi Suomessa halutaan ylläpitää turkistarhausta jota niin pieni osa ylipäätään tekee elinkeinokseen. Sitten itketään että mitä turkistarhaajat sitten tekevät jos eivät saa tappaa kettuja enää. Miksi turkistarhaajille maksetaan järjettömiä määriä tukia, jostain minkä ei edes pitäisi olla laillista enää.

Melkein kaikissa muissa maissa Euroopassa turkistarhaus on lopetettu tai lopetetaan.

Miksi Suomella on niin hirveä hinku pitää tämä karmea elinkeino olemassa, ajassa johon turkikset ei enää kuulu?

Maksakaa sitten vaikka tukia tarhaajille jotta voivat kouluttautua uuteen työhön tai vastaavaa, mutta tarhauksen on loputtava.

On todella häpeällistä että tämän aiotaan antaa jatkuva. Suomesta on jo puhuttu monessa maassa, ja juuri siksi että jatkamme vielä tarhausta. Turkistarhaus on Suomen häpeäpilkku!

Ymmärrän että lihatuotantoa ei tulla lopettamaan mutta tuotantoeläimille pitää saada paremmat oltavat! Niiden pitää pystyä toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä. Kaikissa eläinasioissa Suomessa mietitään aina ihmistä tai tuottajaa ensin, ei ikinä eläintä. Maksaa liikaa jos sikoja ei voida pitää porsitushäkeissa jne. Valetta, eläinten oloja ei vain haluta parantaa. Nostakaa lihan hintaa kunnolla että tuottajakin saa enemmän rahaa itselleen siitä, ja vaaditaan että kaikkiin tuotantoeläintiloihin tehdään parannuksia,  mieluiten niin että olisi luomutiloja! Silloin tuottajakin pärjäisi rahallisesti tästä siirtymästä.

Antakaa enemmän tukia siihen että ollaan innovatiivisia ja aletaan viljelemään ja tuottamaan enemmän kasvis/ vege ruokaa. Siihenpäin maailman pitää mennä, sillä tällä lihatuotantomäärällä kuormitamme maapalloa niin paljon että se ei ole kestävää. Miten Suomessa ei haluta tästäkään keskustella.

Lihan tuottamiseen menee paljon enemmän vettä ja ruokaa eläinten kasvattamiseen jotta saadaan se pihvi lautaselle kuin koko maapallon ruokkimiseen kasvipohjaisella ruualla. Tämä kävi myös ilmi tunnetun luontoexpertin David Attenboroughin elokuvassa ”A life on our planet”.

Vaadin eläimille parempia oloja, rankempia rangaistuksia rikoksista eläimiä kohtaan ja turkistarhauksen pitää loppua!!!

Jos Suomi haluaa olla joku vihreyden perikuva teknologiassa ja esimerkkinä muualla Euroopassa, meidän tulisi todellakin ajatella uudelleen näkemyksemme eläimistä ja eläintuotannosta, sillä se ei ole kestävää.

Päivitetään eläinlaki vuoteen 2022.